Kunstgebit (prothese)

Tandtechnisch Centrum de Eemsmond kan voor u een perfect kunstgebit maken en doet dit in samenwerking met de tandarts. Door onze jarenlange ervaring (dit jaar alweer 25 jaar!) zijn wij in staat mooie, passende kunstgebitten te maken.

Reparaties:

Wij kunnen voor u alle reparaties aan uw kunstgebit uitvoeren. U kunt dan telefonisch contact opnemen of de prothese even langs brengen. Wij streven ernaar om uw prothese zo snel mogelijk gereed te hebben, maar willen wel keurig werk afleveren. In sommige gevallen zijn reparaties wat tijdrovender, maar meestal heeft u uw prothese dezelfde dag weer terug. Voor reparaties als breuken, scheuren of weggeraakte tanden hoeft u geen afspraak te maken. Voor correcties aan bijvoorbeeld de pasvorm of stand van de tanden dient wel altijd een afspraak gemaakt te worden. In het geval van pijnlijke drukplekjes of andere ongemakken van uw prothese kunt u ook het beste even bellen. Meestal is het voor ons een kleine moeite om die ongemakken weg te nemen en kunnen we u direct helpen.

De nota wordt in de meeste gevallen rechtstreeks vergoed door uw ziektekostenverzekering, zodat u hier geen omkijken naar heeft. Houdt u wel rekening met uw jaarlijkse eigen risico.

Opvullen van uw kunstgebit:

Na verloop van tijd kan een gebit slechter gaan zitten. Dit gaat ongemerkt, maar op een gegeven moment merkt u dat uw gebit niet meer lekker past. Tandtechnisch laboratorium de Eemsmond kan uw gebit weer perfect passend maken. We kunnen uw gebit opvullen (rebasen) zodat uw gebit weer perfect aansluit op uw kaken.

Vervanging

Een kwalitatief goede prothese kan jaren meegaan. Het loont dus om te investeren in goed materiaal van uw prothese. Maar monden veranderen ongemerkt door de jaren. Kaken slinken bijvoorbeeld, of de kleur van uw gebit verandert en dan kan vervanging nodig zijn. Tandtechnisch Centrum de Eemsmond kan voor u een perfect passende prothese maken. Wij kunnen u hiermee direct helpen; u hoeft niet eerst naar de tandarts.

Vergoeding prothese

Onze kunstgebitten zijn opgenomen in het basispakket van uw verzekeraar. Hierdoor heeft iedere verzekerde recht op een vergoeding van minimaal 75%. In sommige gevallen wordt de prothese volledig vergoed. U zult dus mogelijk een deel zelf moeten betalen. Informeer daarom vooraf bij ons naar de financieringsmogelijkheden. Neemt u vrijblijvend contact met ons op een afspraak te maken dan kunnen we u precies voorrekenen wat het zal gaan kosten. Een mooi gebit is bij ons voor iedereen mogelijk!

Een nieuwe prothese krijgen, hoe gaat dat?

U krijgt een prothese. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe prothese speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw tanden zijn immers uw eerste blikvanger.

Een afdruk maken

Voordat de tandarts de tanden trekt, maakt hij een afdruk van uw kaak. Dat gebeurt met behulp van een afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal. In ons tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Hierdoor ontstaat een gipsmodel. Hierop wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars gemaakt. Met deze lepel wordt nóg een afdruk gemaakt om een nóg nauwkeuriger gipsmodel te krijgen. Hierop wordt uw kunstgebit gemaakt. Bent u tevreden over de kleur, de vorm en de stand van uw eigen tanden? Of misschien juist niet? Informeer de tandarts hierover vóórdat het kunstgebit wordt gemaakt. De tandarts kan u hierin advies geven. Hij zal proberen zoveel mogelijk met uw wensen rekening te houden.

Het trekken van tanden en kiezen

Het trekken van tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer. De tandarts trekt eerst uw kiezen. Pas later uw tanden. Die blijven dus voorlopig nog staan, zodat u niet zonder tanden zult lopen. Tussen het trekken van de kiezen en de tanden zit doorgaans enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen. Met eten is dat een beetje behelpen. Als de wonden nog niet zijn genezen, kunt u het beste zacht voedsel eten. Daarna kunt u gewoon weer eten wat u normaal gewend bent. Meestal zal uw kauwvermogen minder zijn.

De prothese wordt direct geplaatst

Vroeger liepen mensen voordat ze een prothese kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. De prothese, ook wel immediaatprothese genoemd, wordt onmiddellijk in uw mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. Dus direct over de verse wonden heen. Dat vindt u misschien een vreemd idee, maar dit heeft een groot voordeel. Uw prothese zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.

Als u in de spiegel kijkt, moet u waarschijnlijk erg wennen. Uw mond is nu eenmaal een belangrijke blikvanger en die is veranderd. Neem een paar dagen de tijd om te wennen en beoordeel pas dan hoe u er met uw nieuwe tanden en kiezen uitziet.

Slapen met of zonder prothese?

Het is verstandig om voor het slapen gaan uw prothese uit te doen  en deze in een glas met water te leggen zonder reinigingstablet. Doordat de prothese uit is krijgen uw kaken een goede doorbloeding waardoor dit ook minder drukplekken van uw gebitsprothese oplevert. Vaak ontstaan er veel drukplekken doordat ’s nachts de prothese niet wordt uitgedaan.